sábado, 21 de julio de 2012


Softwares definition in albanes:
Program
Computer software, ose thjesht software, është një koleksion i programeve kompjuterike dhe të dhënave të lidhura që siguron udhëzimet për një kompjuter të thënë se çfarë duhet të bëjnë dhe si të bëhet kjo. Software i referohet një ose më shumë programet kompjuterike dhe të dhënave të mbajtura në ruajtje të kompjuterit për disa arsye. Me fjalë të tjera, software është një grup i programeve, procedurave dhe dokumentacionit të saj algoritma te interesuar me funksionimin e një sistemi të të dhënave të përpunimit. Software program kryen funksionin e programit ai zbaton, ose duke siguruar direkt udhëzimet e të pajisjeve kompjuterike ose duke i shërbyer si input në një pjesë tjetër e programeve. Termi është shpikur në kontrast me termin hardware vjetër (do të thotë pajisje fizike). Në kontrast me hardware, software "nuk mund të preken". [1] Software është përdorur edhe ndonjëherë në një kuptim më të ngushtë, do të thotë software aplikimit vetëm. Ndonjëherë termi përfshin të dhëna që nuk ka qenë tradicionalisht të lidhura me kompjuter, të tilla si film, kaseta, dhe të dhënat. [2]
Computer software është quajtur kështu për të dalluar atë nga të pajisjeve kompjuterike, e cila përfshin ndërlidhjen fizike dhe pajisjet e nevojshme për të ruajtur dhe ekzekutuar (ose drejtuar) e softuerit. Në nivelin më të ulët, Kodi i ekzekutueshëm përbëhet nga udhëzimet specifike për gjuhën e makinës një procesor individuale. Një gjuhë makinë përbëhet nga grupe të vlerave binare nënkuptuar udhëzime procesor që të ndryshojë gjendjen e kompjuterit nga shteti i saj paraprak. Programet janë një sekuencë urdhëroi e udhëzimeve për ndryshimin e gjendjes së kompjuterit në një sekuencë të veçantë. Ajo është shkruar zakonisht në të nivelit të lartë gjuhë programimi që janë më të lehtë dhe më efikas për njerëzit për të përdorur (më afër gjuhës natyrore) se sa gjuhën e makinës. Të nivelit të lartë gjuhët janë hartuar apo interpretuar në gjuhën e makinës kod objekt. Software mund të jetë e shkruar në një gjuhë të kuvendit, në thelb, një përfaqësim të kujtesës e një gjuhën e makinës duke përdorur një alfabet të gjuhës natyrore. Gjuha e Kuvendit duhet të jenë të mbledhur në kod objekt me anë të një assembler.
Përmbajtja e fjalës hide]
1 Historia
2 Llojet e programeve
2.1 Sistemi software
2.2 software Programim
2.3 Aplikimi software
3 Temat Software
3.1 Arkitektura
3.2 Dokumentacioni
3.3 Biblioteka
3.4 Standard
3.5 Ekzekutimi
3.6 Cilësia dhe besueshmëria
3.7 Leje
3.8 Patenta
4 Hartimi dhe zbatimi
5 Industrisë dhe organizata
6 Shih edhe
7 Referencat
8 Lidhje të jashtme
[Redakto] Historia


Për historinë para vitit 1946, shih Historia e hardware informatikë.


Ky seksion mund të kenë nevojë për t'u rishkruar tërësisht në përputhje me standardet e Wikipedia-së cilësisë. Ju mund të ndihmojë. Faqe diskutimi mund të përmbajë sugjerime. (Janar 2012)
Teoria e parë në lidhje me software u propozua nga Alan Turing në numrat 1935 të tij ese llogaritshëm me një kërkesë për Entscheidungsproblem (problemi Vendimi). [3] Termi "software" është përdorur më parë në shtyp nga John W. Tukey në vitin 1958. [4 ] colloquially, termi është përdorur shpesh për të thotë software aplikimit. Në shkenca kompjuterike dhe inxhinieri software, software është i gjithë informacioni i përpunuar nga sistemi kompjuterik, programet dhe të dhënat. [4] Fushat akademike që studiojnë software janë shkenca kompjuterike dhe inxhinieri software.
Historia e programeve kompjuterike është më shpesh ndiqet në bug parë softuerit në vitin 1946 [citim i duhur]. Sa më shumë programe dhe më shumë të hyjë në mbretërinë e firmware, dhe hardware vetë bëhet më e vogël, më e lirë dhe më të shpejtë të parashikuar nga ligji Moore, elementë të parë informatikë konsiderohen të jenë software, bashkohet radhëve të hardware. Shumica e kompanive hardware sot kanë programuesit më shumë software në listën e pagave se designers hardware [citim i duhur], pasi që mjetet software automatizuar kanë shumë detyra të inxhinierëve Printed Circuit Board. Ashtu si industrinë e automobilëve, industria Software është rritur nga një largpames pak veprojnë nga garazh e tyre me prototipa. Steve Jobs dhe Bill Gates kanë qenë Ford Henry dhe Louis Chevrolet të kohës së tyre [citim i duhur], i cili kapitalizuar në idetë tashmë të njohura zakonisht para se të filloi në biznes. Në rastin e zhvillimit Software, ky moment është rënë dakord në përgjithësi të jetë botimi në vitin 1980 e specifikimeve për kompjuter IBM Personal botuar nga IBM punonjës Estridge Philip Don. Sot veprim i tij do të shihet si një lloj turma-ndihmuese.
Deri në atë kohë, u software bundled me hardware nga prodhuesit e pajisjeve origjinale (OEMs) të tilla si të dhëna të përgjithshme, Digital Pajisjet dhe IBM [citim nevojshme]. Kur një konsumator ka blerë një Minicomputer, në atë kohë kompjuteri të vogël në treg, kompjuteri nuk ka ardhur me para-instaluar software, por të nevojshme për të instaluar nga inxhinierë të punësuar nga OEM. Kompanive hardware kompjuteri nuk bundled vetëm programet e tyre, ata gjithashtu vendosen kërkesat mbi vendndodhjen e pajisjeve në një hapësirë ​​frigorifer quajtur një dhomë kompjuteri. Shumica e kompanive kanë programet e tyre në librat për 0 dollarë, të paaftë për të kërkuar atë si një aktiv (kjo është e ngjashme me financimin e muzikës popullore, në ato ditë). Kur Data e Përgjithshme paraqiti te dhena te pergjithshme Nova, një kompani e quajtur Digidyne donte të përdorni sistemin e saj operativ RDOS në klon e vet hardware. Të dhënat e Përgjithshme refuzoi të licencojë programet e tyre (e cila ishte e vështirë për të bërë, pasi ajo ishte në librat si një aktiv të lirë), dhe pohoi "të drejtat e Bundling" e tyre. Gjykata Supreme vendosë një precedent të quajtur Digidyne v Të dhënat e Përgjithshme në vitin 1985. Gjykata Supreme le një 9-vendim qëndrim qark, dhe të dhëna të përgjithshme u detyrua përfundimisht në licencimin software sistemit operativ për shkak se ajo u qeveris që kufizon licencë për vetëm hardware DG ishte një marrëveshje e paligjshme i lidhur. [5] Menjëherë pas kësaj, IBM 'publikuar' burim DOS saj për të lira, [citim i duhur] dhe Microsoft ka lindur. Në pamundësi për të mbështetur humbjen nga tarifat e avokatit, Data e Përgjithshme përfundoi duke marrë përsipër nga EMC Corporation. Vendimi Gjykata e Lartë bëri të mundur software vlerës, si dhe blerjen e patentave Software. Ky veprim nga IBM ishte pothuajse një protestë në atë kohë. Pak në industrinë e besonin se dikush do të përfitojë prej saj përveç MIK (nëpërmjet publicitetit të lirë). Microsoft dhe Apple kanë qenë në gjendje për të kështu cash-it në produktet e 'të butë'.
Ka shumë kompani të suksesshme sot që shesin prodhimet e vetëm software, edhe pse ka ende shumë probleme të përbashkëta për licencimin software për shkak të kompleksitetit të harton dhe dokumentacionit të dobët, duke çuar në trolls patentë.
Me specifikimet software të hapur dhe mundësinë e licencimit të softuerit, mundësi të reja u ngrit për mjetet e softverit që pastaj u bë standard de facto, të tilla si DOS për sistemet operative, por edhe të pronarit të ndryshme të përpunimit të fjalës dhe programeve spreadsheet. Në një model rritjeje të ngjashme, metodat e pronarit të zhvillimit u bë standard të zhvillimit Software metodologji.
Llojet e programeve
Një strukturë shtresë që tregon ku e software të sistemit operativ dhe software aplikimit janë vendosur ndërkohë që kandidon për një kompjuter desktop tipik
Software përfshin të gjitha format e ndryshme dhe rolet që të dhënat e ruajtura digjitale mund të ketë dhe të luajë në një kompjuter (apo sistem i ngjashëm), pavarësisht nëse të dhënave është përdorur si kod për një CPU, ose përkthyes tjetër, ose nëse ajo përfaqëson llojet e tjera të informacionit . Software kështu përfshin një rrjet të gjerë të produkteve që mund të zhvillohen duke përdorur teknika të ndryshme të tilla si gjuhë programimi të zakonshme, gjuhë e shkruar, të microcode, ose një konfigurimin FPGA.
Llojet e programeve të përfshijnë faqet web të zhvilluara në gjuhë dhe kornizat si HTML, PHP, Perl, JSP, ASP.NET, XML, dhe aplikimet desktop si OpenOffice.org Word, Microsoft zhvilluar në gjuhë si C, C + +, Objektivi-C, Java , C #, apo Smalltalk. Aplikimi software zakonisht shkon në një bazë operative sistemet software tilla si Linux apo Microsoft Windows. Software (ose firmware) është përdorur edhe në video games dhe për pjesët Configurable të sistemeve të logjikën e automobila, televizorë, dhe elektronike të tjera të konsumit.
Sistemet praktike kompjuterike ndahen sistemet kompjuterike në tri klasa të mëdha [citim i duhur]: software sistemi, software programimit dhe software aplikimit, edhe pse dallimi është arbitrar, dhe shpesh e paqartë.
[Redakto] Sistemi software
Artikulli kryesor: Sistemi software
Sistemi software është softuer kompjuterik i projektuar për të vepruar e pajisjeve kompjuterike për të ofruar funksionalitet themelore dhe për të ofruar një platformë për drejtimin software aplikimit. [6] [7] Sistemi software përfshin drejtuesit pajisje, sisteme operative, serverat, shërbimet komunale, dhe sistemet e dritare.
Software sistemi është përgjegjës për menaxhimin e një shumëllojshmëri të komponentëve harduerike të pavarura, në mënyrë që ata të mund të punojnë së bashku në harmoni. Qëllimi i tij është që të shkarkoj programues software aplikimit nga detajet shpesh komplekse të kompjuterit sidomos duke u përdorur, duke përfshirë pajisje të tilla si pajisje të komunikimit, printera, lexuesit pajisje, tregon dhe tastierë, dhe gjithashtu për ndarjen burimet e kompjuterit të tilla si kujtim dhe kohën e procesorit në një mënyrë të sigurt dhe të qëndrueshme.
[Redaktoni] Programim software
Artikulli kryesor: mjet Programim
Software Programim përfshijnë mjete në formën e programeve ose aplikacionet që përdorin zhvilluesit e programeve për të krijuar, korrigjoj, të mbajë, ose ndryshe të mbështesë programet e tjera dhe aplikacionet. Termi zakonisht i referohet programeve relativisht të thjeshta, të tilla si hartuesit debuggers, përkthyes, linkers dhe redaktorët tekst, që mund të kombinuara së bashku për të kryer një detyrë, sa dikush mund të përdorin mjete të shumta dorë për të rregulluar një objekt fizik. Mjete të programimit janë të destinuara për të ndihmuar një programues me shkrim programe kompjuterike, dhe ata mund të kombinohen në një mjedis të zhvillimit të integruar (IDE) për më të lehtë të menaxhuar të gjitha këto funksione.
[Redaktoni] Zbatimi software
Artikulli kryesor: Aplikimi software
Aplikimi software është zhvilluar për të kryer në çdo detyrë që përfiton nga llogaritje. Kjo është një grup i programeve që lejon kompjuteri për të kryer një punë të caktuar të përpunimit të të dhënave për përdoruesit. Kjo është një kategori e gjerë dhe përfshin software e shumë llojeve, përfshirë shfletues të internetit duke u përdorur për të shfaqur këtë faqe.
[Edit] tema Software


[Redakto] Arkitekturë
Shih gjithashtu: arkitekturë Software
Përdoruesit që shpesh shohim gjërat ndryshe se programuesit. Njerëzit që përdorin kompjutera moderne për qëllime të përgjithshme (në krahasim me sistemet e ngulitur, kompjutera analoge dhe supercomputers) zakonisht i shohin tre shtresa e softuerit të kryejnë një sërë detyrash me:, platformë aplikimit, dhe përdorues software.
Software Platforma: Platforma përfshin, shoferët firmware pajisje, një sistem operativ, dhe zakonisht një ndërfaqe grafike të përdoruesit të cilat, në total, të lejojë një përdorues të bashkëvepruar me kompjuterin dhe pjesët e saj (për pajisjet e lidhura). Software platformë shpesh vjen bundled me kompjuter. Në një PC zakonisht ju do të keni mundësinë për të ndryshuar software platformë.
Software Aplikimi: Aplikimi software ose Aplikacione janë ato që shumica e njerëzve mendojnë se kur ata mendojnë për software. Shembuj tipike përfshijnë suita zyre dhe video games. Aplikimi software është blerë shpesh veçmas nga hardware kompjuteri. Ndonjëherë aplikacionet janë bundled me kompjuter, por që nuk ndryshon faktin se ata të kandidojë si aplikacione të pavarur. Aplikime janë zakonisht programe të pavarura nga sistemi operativ, edhe pse ata shpesh janë të përshtatura për platforma të veçanta. Shumica e përdoruesve të mendojnë për hartuesit, të bazave të të dhënave, dhe të tjera "software sistemit" si aplikacioneve.
User-shkruar software: e end-userave rrobaqepës zhvillimit të sistemeve për të përmbushur nevojat e përdoruesve të veçanta. User software spreadsheet përfshijnë templates templates dhe përpunues teksti. Edhe filtrat e-mail janë një lloj i softuerit të përdoruesit. Përdoruesit që krijojnë këtë softuer vetë dhe shpesh dal sa e rëndësishme është. Varësisht se si kompetencë software user-i shkruar ka qenë e integruar në paketa aplikimit default, shumë përdorues nuk mund të jenë të vetëdijshëm për dallimin në mes paketa origjinale, dhe çfarë është shtuar nga bashkë-punëtorëve.
Dokumentacioni
Artikulli kryesor: Dokumentacioni Software
Shumica e programeve ka dokumentacionin e softuerit në mënyrë që përdoruesi mund të kuptoni në fund të programit, çfarë e bën atë, dhe si të përdorin atë. Pa dokumentacion të qartë, software mund të jetë e vështirë për t'u përdorur, sidomos në qoftë se ajo është shumë e specializuar dhe relativisht komplekse si Photoshop apo AutoCAD.
Dokumentacioni Zhvilluesish mund të ekzistojnë, ose me kodin si komentet dhe / ose fotografi të veçanta, duke detajuar se si programet e punon dhe mund të ndryshohet.
Bibliotekë
Artikulli kryesor: Biblioteka Software
Një ekzekutues është pothuajse gjithmonë nuk mjaft i plotë për ekzekutimin e drejtpërdrejtë. Bibliotekat Software përfshijnë koleksionet e funksioneve dhe funksionalitetin që mund të ngulitura në aplikacione tjera. Sistemet operative përfshijnë biblioteka shumë standarde Software, dhe aplikacionet janë shpërndarë shpesh me bibliotekat e tyre.
[Redaktoni] Standardi
Artikulli kryesor: standard Software
Që software mund të jetë projektuar duke përdorur gjuhë të ndryshme programimi dhe në shumë sisteme operative dhe ambiente të ndryshme operative, standard software është e nevojshme në mënyrë që software të ndryshëm mund të kuptojmë dhe të shkëmbejnë informacion midis njëri-tjetrin. Për shembull, një email dërguar nga një Microsoft Outlook duhet të jetë i lexueshëm nga Yahoo! Mail dhe anasjelltas.
[Redaktoni] Ekzekutimi
Artikulli kryesor: Ekzekutimi (informatikë)
Computer software duhet të "ngarkuar" në ruajtjen e kompjuterit (të tilla si hard drive ose memorie). Pasi software është i ngarkuar, kompjuteri është në gjendje për të ekzekutuar programet. Kjo përfshin kalimin udhëzime nga software aplikimit, nëpërmjet sistemit kompjuterik, në harduer i cili në fund të fundit merr udhëzimin si kod makine. Çdo udhëzim shkakton kompjuteri për të kryer një operacion - lëviz dhënave, kryerjen e një llogaritje, ose duke ndryshuar rrjedhën e kontrollit të udhëzimeve.
Data lëvizje është zakonisht nga një vend në kujtesën në një tjetër. Ndonjëherë ajo përfshin të dhëna të lëvizin mes kujtesës dhe regjistrat të cilat mundësojnë me shpejtësi të lartë qasje të dhënave në CPU. Të dhënat lëvizin, veçanërisht shumat e mëdha të saj, mund të jetë i kushtueshëm. Pra, kjo është shmangur ndonjëherë duke përdorur "" pointers në të dhënat në vend. Computations përfshijnë operacionet e thjeshta të tilla si rritjen e vlerës së një element të ndryshueshëm të dhënave. Llogaritjet më të ndërlikuara mund të përfshijë shumë operacione dhe të dhënat elemente së bashku.
Cilësia dhe besueshmëria
Artikujt kryesore: të cilësisë Software, Software, testimin dhe besueshmërinë Software
Cilësia Software është shumë e rëndësishme, sidomos për softuer komercial dhe sistem si Microsoft Office, Microsoft Windows dhe Linux. Nëse software është i gabuar (kaloshin), ajo mund të fshini punën e një personi, përplasje e kompjuterit dhe të bëjë gjëra të tjera të papritura. Gabimet dhe gabimet janë quajtur "mete". Mete Shumë prej tyre janë zbuluar dhe eliminuar (debugged) nëpërmjet testimit software. Megjithatë, testimi software rrallë - nëse ndonjëherë - eliminon çdo bug; disa programuesit thonë se "çdo program ka të paktën një më shumë bug" (Ligji Lubarsky-së). Të gjitha kompanitë e mëdha software, të tilla si Microsoft, Novell dhe Sun Microsystems, kanë departamentet e tyre të testimit të softuerit me qëllim të veçantë të vetëm testimit. Software mund të testohen nëpërmjet testimit njësi, testimin e regresionit dhe metoda të tjera, të cilat janë bërë me dorë, ose më së shpeshti, automatikisht, pasi sasia e kodit të testohet mund të jetë mjaft i madh. Për shembull, NASA ka jashtëzakonisht rigoroze procedura e testimit software për sistemet operative të shumta dhe funksionet e komunikimit. Shumë operacione NASA bazë të ndërveprojnë dhe të identifikojnë njëri-tjetrin nëpërmjet programeve komanduese të quajtur software. Kjo mundëson që shumë njerëz të cilët punojnë në NASA për të kontrolluar dhe vlerësuar sistemet funksionale të përgjithshëm. Programet që përmbajnë softuer komandues mundëson inxhinieri dhe sistem hardware operacioneve të funksionojë shumë më e lehtë së bashku.
Leje
Artikulli kryesor: Licenca Software
Licenca e software-së i jep përdoruesit të drejtën për të përdorur software në mjedisin e licencuar. Disa software vjen me licencë, kur bleu off raft apo një licencë OEM kur bundled me hardware. Programe të tjera vjen me një licencë software të lirë, duke i dhënë marrësit të drejtat për të ndryshuar dhe rishpërndarë software. Software mund të jetë në formën e freeware ose shareware.
Patenta
Artikujt kryesore: patentë Programe dhe Software patentë debat
Software mund të patentuar në disa por jo të gjitha vendet, por patentat software mund të jetë i diskutueshëm në industrinë e softuerit me shumë njerëz që mbajnë pikëpamje të ndryshme rreth tij. Polemika mbi patenta software është rreth algoritme specifike apo teknikat që përmban software, të cilat nuk mund të dyfishohen nga të tjerët duke e konsideruar pronën intelektuale dhe copyright infringement në varësi të ashpërsia.
Hartimi dhe zbatimi


Nenet kryesore: zhvillimi Software, programimi kompjuterike dhe inxhinieri Software
Hartimin dhe zbatimin e programeve ndryshon në varësi të kompleksitetit të softuerit. Për shembull, dizajni dhe krijimi i softuerit Microsoft Word do të marrë kohë shumë më tepër se hartimin dhe zhvillimin e Microsoft Notepad për shkak të dallimit në funksionalitete në secilën prej tyre.
Software është projektuar zakonisht dhe krijoi (koduar / shkrim / programuar) në mjediset e zhvillimit të integruar (IDE) si Eclipse, i Emacs dhe Microsoft Visual Studio që mund të lehtësuar procesin dhe të hartojnë programin. Siç është përmendur në seksionin tjetër, është krijuar software zakonisht në krye të programeve ekzistuese dhe programimit aplikimit Interface (API) se software themelor ofron si GTK +, JavaBeans apo ritëm. Bibliotekat (TV) janë të kategorizuar për qëllime të ndryshme. Për shembull, JavaBeans bibliotekë është përdorur për hartimin e aplikimeve ndërmarrje, Windows Forms bibliotekë është përdorur për hartimin Graphical User Interface (GUI) aplikacione si Microsoft Word, dhe Windows Komunikimi Fondacioni është përdorur për dizajnimin e ueb shërbime. Konceptet themelore të programimit kompjuter si, quicksort hashtable grup,, dhe pemë binare mund të jenë të dobishme për krijimin e softuerit. Kur një program është hartuar, ajo mbështetet në API. Për shembull, nëse një përdorues është projektim një aplikim Microsoft Windows desktop, ai / ajo mund të përdorni. NET bibliotekën e Windows Forms për të hartuar kërkesën desktop dhe thirrjen e tij si Apis Form1.Close () dhe Form1.Show () [8] për mbyllur ose të hapur aplikimin dhe shkruani aktivitete te tjera atij / veten se ajo duhet të ketë. Pa këto TV, programues ka nevojë për të shkruar këto TV atij / saj. Kompanitë si Sun Microsystems, Novell dhe Microsoft ofrojnë TV e tyre në mënyrë që shumë aplikime janë shkruar duke përdorur bibliotekat e tyre software që zakonisht kanë TV të shumta në to.
Computer software ka karakteristika të veçanta ekonomike që e bëjnë krijimin e saj, të projektimit, dhe shpërndarjen ndryshme nga mallrat më të tjera ekonomike. [Specifiko] [9] [10]
Një person që krijon softuer është quajtur një programues, inxhinier software, software zhvilluesi i saj, apo majmun kodi, kushtet që të gjithë kanë një kuptim të ngjashëm.
Industrisë dhe organizata


Artikulli kryesor: Industria Software
Një shumëllojshmëri e madhe e kompanive të softuerit dhe programuesit në botë përbëjnë një industri të softuerit. Software mund të jenë krejt të një industri fitimprurëse: Bill Gates, themeluesi i Microsoft-it ishte personi më i pasur në botë në vitin 2009 kryesisht nga shitja e Microsoft Windows dhe Microsoft Office software produkteve. E njëjta gjë vlen edhe për Larry Ellison, kryesisht përmes Oracle software tij bazës së të dhënave. Nëpër kohë industria e software është bërë gjithnjë e më të specializuara.
Organizatat jofitimprurëse software përfshijnë Free Software Foundation, e GNU Projektit dhe Mozilla Foundation. Organizatat Software standarde si W3C, IETF zhvillojnë standardeve softuerike në mënyrë që software shumica mund të ndërveprojnë nëpërmjet standardeve të tilla si XML, HTML, HTTP ose FTP.
Të tjera të njohura kompanitë e mëdha software përfshijnë Novell, SAP, Symantec, Adobe Systems, dhe Corel, ndërsa kompanitë e vogla shpesh japin risi.


GERMANY
Software
Computer-Software, oder einfach nur Software, ist eine Sammlung von Computerprogrammen und Daten, die die Anweisungen für das Erzählen einer Computer was zu tun ist und wie es zu tun gibt. Software bezieht sich auf ein oder mehrere Computerprogramme und Daten in der Speichereinheit des Computers aus irgendwelchen Gründen gehalten. Mit anderen Worten, ist eine Software eine Reihe von Programmen, Verfahren, Algorithmen und deren Dokumentation mit dem Betrieb einer Datenverarbeitungsanlage besorgt. Program-Software übernimmt die Funktion des Programms ist es implementiert, entweder durch direkte Handlungsanweisung an den Computer-Hardware oder indem sie als Eingabe für ein anderes Stück Software. Der Begriff wurde geprägt, um zu dem alten Begriff Hardware (dh physische Geräte) zu kontrastieren. Im Gegensatz zu Hardware, Software "nicht berührt werden können". [1] Software wird manchmal auch in einem engeren Sinne verwendet, was bedeutet, Anwendungs-Software nur. Manchmal wird der Begriff umfasst Daten, die nicht traditionell mit Computern in Verbindung gebracht, wie Film, Kassetten und Schallplatten. [2]
Computer-Software wird so genannt, um es von Computer-Hardware, welche die physischen Verbindungen und Geräten erforderlich gespeichert und ausgeführt werden (oder Lauf) umfasst die Software zu unterscheiden. Auf der untersten Ebene, besteht aus ausführbaren Code von Maschinensprache-Anweisungen in der Person eines Prozessors. Eine Maschine Sprache besteht aus Gruppen von binären Werten bedeutet Prozessorbefehle, die den Zustand des Rechners aus dem vorhergehenden Zustand. Programme sind eine geordnete Folge von Befehlen zum Ändern des Zustands des Computers in einer bestimmten Reihenfolge. Es wird normalerweise in High-Level-Programmiersprachen an, die einfacher und effizienter für den Menschen zu benutzen (näher an der natürlichen Sprache) als Maschinensprache geschrieben sind. High-Level-Sprachen sind kompiliert oder interpretiert in Maschinensprache Objekt-Code. Software kann auch in einer Assembler-Sprache geschrieben werden, im Wesentlichen, eine mnemonische Darstellung einer Maschinensprache mit einer natürlichen Sprache Alphabet. Assembler-Code muss in Objekt-Code über einen Assembler montiert werden.
Inhaltsverzeichnis [Verbergen]
1 Geschichte
2 Arten von Software
2.1 System-Software
2.2 Programmieren von Software
2,3 Anwendungs-Software
3 Software-Themen
3.1 Architektur
3,2-Dokumentation
3,3-Bibliothek
3,4 Standard-
3,5 Execution
3,6 Qualität und Zuverlässigkeit
3,7 Lizenz
3,8-Patente
4 Design und Implementierung
5 Industrie und Organisationen
6 Siehe auch
7 Referenzen
8 Weblinks
[Bearbeiten] Geschichte


Für die Geschichte vor 1946, siehe Geschichte von Computer-Hardware.


Dieser Abschnitt muss möglicherweise völlig neu geschrieben werden, um mit Wikipedia-Qualitätsstandards entsprechen. Sie können helfen. Die Diskussion Seite enthält möglicherweise Anregungen. (Januar 2012)
Die erste Theorie über Software wurde von Alan Turing in seinem Aufsatz 1935 berechenbare Zahlen mit einem Antrag auf dem Entscheidungsproblem (Beschluss Problem) vorgeschlagen. [3] Der Begriff "Software" wurde erstmals im Druck von John W. Tukey benutzt im Jahr 1958. [4 ] Umgangssprachlich wird der Begriff häufig verwendet, um Anwendungs-Software bedeuten. In der Informatik und Software-Engineering, ist eine Software alle Informationen, die von EDV-gestützt bearbeitet, Programme und Daten. [4] Die akademischen Bereichen Studium Software sind Informatik und Software Engineering.
Die Geschichte der Computer-Software wird meist zurück auf die erste Software-Bug im Jahr 1946 zurückgeführt [Bearbeiten]. Da mehr und mehr Programme in das Reich der Firmware geben, und die Hardware selbst wird kleiner, billiger und schneller als durch das Gesetz von Moore vorausgesagt, Elemente der ersten Berechnung als Software sein, in die Reihen der Hardware. Die meisten Hardware-Unternehmen haben heute mehr Software-Programmierer auf der Gehaltsliste als Hardware-Entwickler [Bearbeiten], da Software-Tools haben sich viele Aufgaben der Leiterplatte Ingenieure automatisiert. Genau wie der Auto-Industrie hat sich die Branche von wenigen Visionären Betrieb aus ihrer Garage mit Prototypen entwickelt. Steve Jobs und Bill Gates waren die Henry Ford und Louis Chevrolet ihrer Zeit [Bearbeiten], die auf Ideen, die bereits allgemein bekannt ist aktiviert, bevor sie in das Geschäft gestartet. Im Fall der Software-Entwicklung, wird dieser Moment in der Regel zugestimmt, die Veröffentlichung in den 1980er Jahren von den Vorgaben für den IBM Personal Computer von IBM Mitarbeiter Philip Don Estridge veröffentlicht werden. Heute ist sein Schritt würde als eine Art Crowdsourcing gesehen werden.
Bis zu diesem Zeitpunkt wurde Software mit der Hardware von Original Equipment Manufacturers (OEMs) wie Data General, Digital Equipment und IBM [Bearbeiten] gebündelt. Wenn ein Kunde einen Minicomputer gekauft, damals die kleinste Computer auf dem Markt, hat der Computer nicht mit vorinstallierter Software geliefert, sondern musste von den Ingenieuren durch den OEM beschäftigt installiert werden. Computer-Hardware-Unternehmen nicht nur ihre Software gebündelt, sondern auch platziert Anforderungen an den Standort der Hardware in einem gekühlten Raum bezeichnet einen Computerraum. Die meisten Unternehmen hatten ihre Software auf die Bücher für 0 Dollar, kann es nicht als Vermögenswert behaupten (das ist ähnlich wie die Finanzierung der populären Musik in diesen Tagen). Wenn die Data General Data General Nova eingeführt, ein Unternehmen namens Digidyne wollte seine RDOS Betriebssystem auf der eigenen Hardware-Klon zu verwenden. Data General weigerte sich, ihre Software lizenzieren (was schwierig war, zu tun, da es auf die Bücher als kostenlose Asset war), und behauptete, ihre "Bündelung der Rechte". Das Oberste Gericht einen Präzedenzfall genannt Digidyne v. Data General im Jahr 1985. Der Oberste Gerichtshof ließ eine neunte Schaltung Entscheidung stehen, und Data General wurde schließlich in die Lizenzierung der Betriebssystem-Software, weil sie gezwungen wurde entschieden, dass die Beschränkung der Lizenz auf nur GD Hardware war ein illegaler Binden Anordnung. [5] Bald danach "veröffentlicht" IBM seine DOS-Quelle für kostenlose, [Zitieren benötigt] und Microsoft war geboren. Kann den Verlust von Anwaltskosten zu erhalten, endete Data General bis der Übernahme durch EMC Corporation übernommen. Die Entscheidung des Obersten Gerichtshofs machte es möglich, Wert-Software, und auch Software-Patente zu erwerben. Der Umzug von IBM war fast ein Protest gegen die Zeit. Nur wenige in der Branche geglaubt, dass jemand von ihm andere als IBM (durch kostenlose Werbung) profitieren. Microsoft und Apple konnten sich somit auf in "weichen" Produkten zu profitieren.
Es gibt viele erfolgreiche Unternehmen heute die einzige Software, Produkte zu verkaufen, obwohl es immer noch viele gemeinsame Software-Lizenzierung Probleme aufgrund der Komplexität des Designs und schlechte Dokumentation sind, was zu einer Patent-Trolle.
Mit offenen Software-Spezifikationen und die Möglichkeit der Software-Lizenzierung, entstanden neue Möglichkeiten für Software-Tools, dann wurde der de facto Standard, wie zum Beispiel DOS für Betriebssysteme, sondern auch verschiedene proprietäre Textverarbeitungs-und Tabellenkalkulationsprogramme. In einem ähnlichen Wachstumsmuster wurde Eigenentwicklung Methoden Standard-Software-Entwicklungsmethodik.
Arten der Software
Ein Schichtaufbau zeigt, wo die Betriebssystem-Software und Anwendungs-Software liegen beim Laufen auf einem typischen Desktop-Computer
Software stehen die verschiedensten Formen und Rollen, die digital gespeicherten Daten zu erhalten und spielen kann in einem Computer (oder ein ähnliches System), unabhängig davon, ob die Daten als Code für eine CPU oder andere Interpreter, oder ob es sich andere Arten von Informationen . Software umfasst somit ein breites Spektrum an Produkten, die unter Verwendung verschiedener Techniken wie gewöhnliche Programmiersprachen, Scriptsprachen, Microcode oder eine FPGA-Konfiguration sein kann.
Die Arten von Software sind Web-Seiten in den Sprachen und Frameworks wie HTML, PHP, Perl, JSP, ASP.NET, XML und Desktop-Anwendungen wie OpenOffice.org, MS Word in Sprachen wie C, C + +, Objective-C, Java entwickelt entwickelt , C # oder Smalltalk. Anwendungs-Software in der Regel läuft auf einem zugrunde liegenden Software-Betriebssystemen wie Linux oder Microsoft Windows. Software (oder Firmware) wird auch in Videospielen und für die konfigurierbaren Teile der Logik von Automobilen, Fernseher und andere Unterhaltungselektronik verwendet werden.
Praktische EDV-Systeme Software-Systeme teilen sich in drei große Klassen [Bearbeiten]: System-Software, Programmiersoftware und Anwendungssoftware, obwohl die Unterscheidung ist willkürlich, und oft fließend.
[Bearbeiten] System-Software
Hauptartikel: System-Software
System-Software ist Computer-Software entwickelt, um die Computer-Hardware zu betreiben, um grundlegende Funktionen bereitstellen und eine Plattform für die Ausführung von Anwendungs-Software bieten. [6] [7] System-Software enthält Gerätetreiber, Betriebssysteme, Server, Utilities und Fenstersysteme.
System-Software ist für die Verwaltung einer Vielzahl von unabhängigen Hardware-Komponenten, so dass sie arbeiten harmonisch zusammen. Sein Zweck ist es, die Anwendungs-Software-Programmierer aus den oft komplexen Details der verwendeten Computer, einschließlich Zubehör wie Kommunikationsgeräten, Druckern, Gerät und Leser, Displays und Tastaturen zu entlasten, und auch die Partitionierung des Computers Ressourcen wie Speicher und Prozessor-Zeit in einer sicheren und stabilen Weise.
[Bearbeiten] Programmier-Software
Hauptartikel: Programming Tool
Programmier-Software gehören Tools in Form von Programmen oder Anwendungen, Software-Entwickler zu erstellen, zu debuggen, zu warten oder auf andere Weise unterstützen andere Programme und Anwendungen zu nutzen. Der Begriff bezieht sich meist auf relativ einfache Programme wie Compiler, Debugger, Dolmetscher, Linker, und Text-Editoren, die zusammen kombiniert werden, um eine Aufgabe zu erledigen können, so wie man mehrere Handwerkzeuge vielleicht nutzen, um ein physikalisches Objekt zu fixieren. Programmierwerkzeuge sollen einen Programmierer schriftlich Computerprogramme helfen, und sie können in einer integrierten Entwicklungsumgebung (IDE) zur einfacheren Verwaltung alle diese Funktionen kombiniert werden.
[Bearbeiten] Anwendungs-Software
Hauptartikel: Anwendungs-Software
Anwendungs-Software wurde entwickelt, um in jeder Aufgabe auszuführen, dass Vorteile aus Berechnung. Es ist ein Satz von Programmen, die der Computer eine bestimmte Datenverarbeitung Job für den Benutzer ausführen kann. Es ist ein sehr breites Gebiet, und umfasst viele Arten von Software, einschließlich der Internet-Browser genutzt, um diese Seite anzuzeigen.
[Bearbeiten] Software-Themen


[Bearbeiten] Architektur
Siehe auch: Software-Architektur
Benutzer sehen die Dinge oft anders als Programmierer. Menschen, die modernen Allzweck-Computer (im Gegensatz zu Embedded-Systemen, Analog-Rechnern und Supercomputern Gegensatz) verwenden in der Regel sehen drei Schichten von Software Durchführung einer Vielzahl von Aufgaben: Plattform-, Anwendungs-und Anwender-Software.
Platform Software: Plattform enthält die Firmware, Gerätetreiber, ein Betriebssystem, und in der Regel eine grafische Benutzeroberfläche, die insgesamt, damit ein Benutzer mit dem Computer und seine Peripheriegeräte (angeschlossene Geräte) zu interagieren. Platform-Software oft im Bundle mit dem Computer. Auf einem PC werden Sie haben in der Regel die Möglichkeit, die Plattform-Software zu ändern.
Anwendungs-Software: Application Software oder Anwendungen sind das, was die meisten Leute denken, wenn sie von Software zu denken. Typische Beispiele sind Office-Suiten und Videospielen. Anwendungs-Software wird oft getrennt von Computer-Hardware gekauft. Manchmal Anwendungen werden mit dem Computer gebündelt, aber das ändert nichts an der Tatsache, dass sie als eigenständige Anwendungen ausführen. Anwendungen sind in der Regel eigenständige Programme aus dem Betriebssystem, obwohl sie oft für bestimmte Plattformen zugeschnitten sind. Die meisten Mitglieder halten von Compilern, Datenbanken und andere "System-Software", wie Anwendungen.
Benutzerfreundliche Software geschrieben: End-User Development Schneider Systeme der Nutzer spezifische Bedürfnisse zu erfüllen. Anwender-Software schließt Kalkulationstabelle Schablonen und Vorlagen Textverarbeitung. Auch E-Mail-Filter sind eine Art von Anwender-Software. Benutzer erstellen diese Software selbst und oft übersehen, wie wichtig es ist. Je nachdem, wie kompetent der Anwender-Software geschrieben hat, in Verzug Anwendungspakete integriert wurde, können viele Nutzer nicht bewusst sein, die Unterscheidung zwischen den ursprünglichen Verpackungen, und was wurde von Mitarbeitern aufgenommen worden.
Dokumentation
Hauptartikel: Software-Dokumentation
Die meiste Software hat Software-Dokumentation, so dass der Endbenutzer das Programm, was es tut, und wie es zu benutzen verstehen kann. Ohne klare Dokumentation, kann Software nur schwer zu verwenden, besonders wenn sie sehr spezialisiert und relativ komplex wie Photoshop oder AutoCAD ist.
Entwickler-Dokumentation kann auch existieren, entweder mit dem Code als Kommentar und / oder als separate Dateien, die beschreiben, wie die Programme und arbeitet modifiziert werden können.
Bibliothek
Hauptartikel: Software-Bibliothek
Eine ausführbare Datei ist fast immer nicht ausreichend vollständig zur direkten Ausführung. Software-Bibliotheken enthalten Sammlungen von Funktionen und Funktionalität, die in andere Anwendungen eingebettet werden können. Betriebssysteme enthalten viele Standard-Software-Bibliotheken und-Anwendungen werden oft mit ihren eigenen Bibliotheken verteilt.
[Bearbeiten] Standard
Hauptartikel: Software-Standard
Da Software können unter Verwendung einer Vielzahl von Programmiersprachen und in vielen verschiedenen Betriebssystemen und Arbeitsumgebungen, Software-Standard benötigt werden, so dass unterschiedliche Software kann verstehen, und tauschen Informationen untereinander. Zum Beispiel sollte eine E-Mail von einem Microsoft Outlook gesendet lesbar sein von Yahoo! Mail und umgekehrt.
[Bearbeiten] Execution
Hauptartikel: Execution (Computing)
Computer-Software muss "aufgeladen" werden in den Computer-Speicher (wie zB die Festplatte oder Speicherkarte). Sobald die Software geladen wurde, ist der Computer in der Lage, die Software auszuführen. Dabei geht vorbei Anweisungen von der Anwendungs-Software, durch die System-Software an die Hardware, die letztlich erhält die Anweisung, wie Maschinen-Code. Jeder Befehl bewirkt, dass der Computer zur Durchführung einer Operation - das Verschieben von Daten, die Durchführung einer Berechnung, oder Änderungen der Ablaufsteuerung von Anweisungen.
Daten-Bewegung ist in der Regel von einem Platz im Speicher zu einem anderen. Manchmal ist das Fahren von Daten zwischen Speicher und Registern, die Hochgeschwindigkeits-Daten-Zugriff aktivieren in der CPU. Das Verschieben von Daten, vor allem große Mengen davon, kann teuer werden. Also, ist dies manchmal mit "Zeiger", um Daten statt vermieden. Berechnungen umfassen einfache Operationen wie Inkrementieren des Wertes eines variablen Daten-Element. Mehr komplexe Berechnungen können viele Operationen und Datenelemente zusammen zu beteiligen.
Qualität und Zuverlässigkeit
Hauptartikel: Software-Qualität, Software-Testen und Software-Zuverlässigkeit
Software-Qualität ist sehr wichtig, besonders für Gewerbe-und System-Software wie Microsoft Office, Microsoft Windows und Linux. Wenn Software ist fehlerhaft (Buggy), kann die Arbeit einer Person zu löschen, den Computer zum Absturz bringen und tun andere unerwartete Dinge. Störungen und Fehler werden als "Bugs". Viele Fehler erkannt und behoben werden (Debugging) durch Software-Tests. Allerdings Software-Tests selten - beseitigt alle Fehler - wenn überhaupt; einige Programmierer sagen, dass (Lubarsky Gesetz) "jedes Programm mindestens einen weiteren Fehler hat". Alle großen Software-Unternehmen wie Microsoft, Novell und Sun Microsystems, haben ihre eigenen Software-Test-Abteilungen mit dem spezifischen Ziel, nur testen. Software kann durch die Einheit, Regressionstests und andere Methoden getestet werden, welche manuell oder am häufigsten, automatisch, da die Menge an Code geprüft werden können ziemlich groß sein. Zum Beispiel hat die NASA-Software extrem strengen Testverfahren für viele Betriebssysteme und Kommunikationsfunktionen. Viele NASA-basierte Operationen zu interagieren und sich gegenseitig zu identifizieren durch die Kommando-Software-Programmen aufgerufen. Dies ermöglicht vielen Menschen, die bei der NASA arbeiten, um zu überprüfen und zu bewerten funktionale Systeme insgesamt. Programme, die Software-Befehl ermöglichen Hardware-Engineering und System-Operationen viel einfacher zusammen zu funktionieren.
Lizenz
Hauptartikel: Software-Lizenz
Die Software-Lizenz gibt dem Benutzer das Recht, die Software in der lizenzierten Umgebung verwenden. Manche Software kommt mit der Lizenz, wenn aus dem Regal, oder eine OEM-Lizenz erworben haben, wenn sie mit Hardware gebündelt. Andere Software wird mit einer kostenlosen Software-Lizenz, die Erteilung der Empfänger die Rechte zur Veränderung und Weitergabe der Software. Software kann auch in Form von Freeware oder Shareware sein.
Patente
Hauptartikel: Software-Patent-und Software-Patent-Debatte
Software kann in einigen aber nicht allen Ländern patentiert werden, aber Software-Patente können in der Software-Branche kontrovers mit vielen Menschen mit unterschiedlichen Ansichten darüber. Der Streit um Softwarepatente geht es um spezifische Algorithmen und Techniken, die die Software enthält, die nicht von anderen kopiert werden kann und als geistiges Eigentum und Copyright-Verletzung abhängig von der Schwere.
Design und Implementierung


Hauptartikel: Software-Entwicklung, EDV-Programmierung und Software-Engineering
Design und Implementierung von Software hängt von der Komplexität der Software abhängig. Zum Beispiel werden Gestaltung und Erstellung von Microsoft Word-Software sehr viel länger dauern als der Konzeption und Entwicklung Microsoft Editor, weil der Unterschied in der Funktionalitäten in jedem.
Software wird in der Regel entworfen und erstellt (codiert / geschrieben / programmiert) in integrierten Entwicklungsumgebungen (IDE) wie Eclipse, Emacs und Microsoft Visual Studio, die den Prozess vereinfachen können und kompilieren Sie das Programm. Wie in anderen Abschnitt bezeichnet, ist der Software in der Regel auf der Oberseite der vorhandenen Software und den Application Programming Interface (API), dass die zugrunde liegende Software wie GTK +, Java Beans oder Swing bietet erstellt. Bibliotheken (APIs) werden für verschiedene Zwecke kategorisiert. Zum Beispiel, JavaBeans-Bibliothek für die Gestaltung von Enterprise-Anwendungen verwendet wird, wird Windows Forms-Bibliothek für die Gestaltung von grafischen Benutzeroberfläche (GUI)-Anwendungen wie Microsoft Word verwendet, und Windows Communication Foundation wird für die Gestaltung von Web-Services verwendet. Basiswert Computer-Programmierung Konzepte wie Quicksort, Hashtable, Arrays und binären Baum kann nützlich sein, um die Erstellung von Software. Wenn ein Programm, das entworfen wird, ist sie auf das API. Zum Beispiel, wenn ein Benutzer der Gestaltung eines Microsoft Windows-Desktop-Anwendung, er / sie vielleicht nutzen. NET Windows Forms-Bibliothek, um die Desktop-Anwendung und rufen Sie dessen APIs wie Form1.Close () und Form1.Show () entwerfen [8] zu schließen oder öffnen Sie die Anwendung und schreiben Sie die zusätzlichen Operationen ihn / sie selbst, dass es sich dabei handelt. Ohne diese APIs, muss der Programmierer diese APIs ihn / sie selbst zu schreiben. Firmen wie Sun Microsystems, Novell und Microsoft ihre eigenen APIs, so dass viele Anwendungen geschrieben werden, mit Hilfe ihrer Software-Bibliotheken, die haben in der Regel zahlreiche APIs in ihnen.
Computer-Software verfügt über spezielle Eigenschaften, die seine wirtschaftliche Konzeption, Erstellung und Verteilung von den meisten anderen Wirtschaftsgütern zu machen. [Angeben] [9] [10]
Eine Person, die Software erstellt wird als ein Programmierer, Softwareentwickler, Software-Entwickler oder Code Affe, Begriffe, die alle eine ähnliche Bedeutung haben.
Industrie und Organisationen


Hauptartikel: Software-Industrie
Eine große Vielfalt von Software-Firmen und Programmierer in der Welt bestehen aus einem Software-Industrie. Software kann durchaus eine profitable Industrie sein: Bill Gates, der Gründer von Microsoft war der reichste Mensch der Welt im Jahr 2009 weitgehend durch den Verkauf der Microsoft Windows und Microsoft Office-Software-Produkte. Das gleiche gilt für Larry Ellison, vor allem durch seine Oracle-Datenbank-Software. Im Laufe der Zeit die Software-Industrie zunehmend an spezialisierte.
Non-Profit-Organisationen gehören die Software Free Software Foundation, GNU-Projekt und Mozilla Foundation. Software Standard-Organisationen wie das W3C, IETF entwickeln Software-Standards, so dass die meisten Software durch Standards wie XML, HTML, HTTP oder FTP interagieren kann.
Weitere bekannte große Software-Unternehmen gehören Novell, SAP, Symantec, Adobe Systems, Corel und, während kleine Unternehmen häufig Innovation bieten.No hay comentarios:

Publicar un comentario